Goudsbloem
De tuin van de Kruidengaard wordt onderhouden met respect voor en in samenwerking met de natuur.
Wat er uit de tuin geoogst wordt, is om te eten of om geneeskrachtige producten van te maken. Daarom is de keuze voor 'biologisch' een vanzelfsprekende zaak.
De zorg voor de bodem staat daarbij centraal. Volgens principes van de permacultuur wordt de bodem zoveel mogelijk met rust gelaten en bedekt gehouden met planten en mulch. Groenten, kruiden en bijkruiden staan vrolijk door elkaar, soms in uitgekiende combinaties (plantengildes), zodat ze elkaar kunnen ondersteunen in hun groei. Wat de ene plant nodig heeft, kan de andere juist bieden; zo vormen ze 'goede buren'!
Gecomposteerd tuinafval dient om de bodem te verrijken, maar beter nog lukt dat met (volgens de Bokashi-methode) gefermenteerd GFT. Organisch afval wordt gefermenteerd in luchtdicht afgesloten vaten, waaraan een zorgvuldig samengesteld boeket aan anaeroob levende micro-organismen wordt toegevoegd. Het hele vat bulkt van het micro-leven tegen de tijd dat ik het verwerk in mijn composthoop. Dit groeit met een week of wat uit tot het bodemleven dat de hoofdrol speelt in de voedingskwaliteit van de bodem. Ook het tapwater uit de vaten, dat ik verdund in tuin en kas uitgiet, draagt daaraan een flinke steen bij.
Meer informatie over permacultuur in Uden vind je bij www.dnhofvdtoekomst.nl en natuurlijk bij de landelijke organisaties.
Copyright @ All Rights Reserved